keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Markkinataloudesta apu kapitalismin kriisiin

Helsingin Sanomien mielipiteisiin

Anu Taskisen – ja varmaan monen muunkin – mielestä maailma tarvitsee kokonaan uuden talousmallin (HS mielipide 3.1.2012).

Tällainen malli on jo teoreettisesti olemassa, mutta se ei kelpaa sen enempää rikkaille kapitalisteille kuin johtaville poliitikoille. Siksi siitä ei oikeastaan saisi edes puhua. Kyseessä on aito kuluttajien tarpeiden ohjaama markkinatalous, kun nykyinen talous on yritysten omistajien ja poliitikkojen tarpeiden ohjaama.

Merkittävin ero nykyisen kapitalismin ja teoreettisen markkinatalouden välillä on se, että markkinataloudessa kaikki markkinoita koskeva tieto on kaikille vapaata. Jotta kuluttajat osaisivat ohjata taloutta toiveidensa mukaan, jokaisella täytyy olla täysi vapaus tietää kaikesta mitä markkinoilla tapahtuu, ei vain siitä, mitä tuotteet maksavat vähittäiskaupan hyllyllä. Nykytaloudessahan markkinatiedot katsotaan valtiovallan säätäminä tietyin poikkeuksin yksityisomistuksen piiriin kuuluviksi ”tuotteiksi”, joilla voidaan vaikka käydä kauppaa.

Vapaata pääsyä kaikkia hintoja ja kauppoja koskeviin tietoihin tarvitsevat paitsi kuluttajat niin myös yrityksiä valvovat viranomaiset ja kaikkia valvovat journalistit päästäkseen väärinkäytösten jäljille ja estämään niitä. Mutta myös rehelliset yritykset hyötyvät markkinatietojen avoimuudesta. Jos esimerkiksi tiedot pankkien lainanotoista ja lainanannoista olisivat kaikkien hyödynnettävissä, pankkien olisi paljon helpompi luottaa toisiinsa ja tietää missä mennään.

Salaisten tietojen ja kovan kilpailun taloudessa yhdessä aiheutetut velkakuplat kasvavat helposti liian suuriksi ja ajaudutaan nykyisenkaltaisiin kriiseihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti