lauantai 7. tammikuuta 2012

Kapitalismista ja vauraudesta


Jani Korhosen Uuden Suomen blogiin
Jani: "kommunismi kannustaa ihmistä huonoihin suorituksiin ja kykyjensä salaamiseen. Kapitalismi taas kannustaa mahdollisimman hyviin suorituksiin ja ponnistuksiin kykyjen äärirajoille asti."

No ei. Sekoitat idealismin ja realismin. Ideaalissa kommunismissa kannustetaan ihmisiä hyviin suorituksiin: kukin kykyjensä mukaan, kullekin tarpeensa mukaan. Keskuskomitea hoitaa asiat tällä periaatteella kaikkien eduksi. Tämän uskomuksen vuoksi se on ollut niin puoleensa vetävä ideologia.

Reaalikommunismi on aivan eri asia. Sen heikkous on siinä, että keskuskomiteakin muodostuu tavallisista ahneista ihmisistä, jotka tuntevat omat tarpeensa paremmin kuin muiden ja jotka valjastavat muidenkin kyvyt oman asemansa pönkittämiseen. Siten koko homma menee pieleen.

Ideaalissa kapitalismissakin kannustetaan hyviin suorituksiin: kun kukin ajaa omaa etuaan vahingoittamatta muita tai heidän omaisuuttaan, näkymätön käsi aikaansaa sen, että kaikkien hyvinvointi kasvaa. Tämän uskomuksen vuoksi se on ollut niin puoleensa vetävä ideologia.

Reaalikapitalismi on aivan eri asia. Näkymätöntä kättä ei oikeasti ole olemassa. Pääosassa ovat varakkaimpien kapitalistien kädet, tavallisten ahneiden ihmisten kädet, jotka pystyvät - syistä joista kirjoitin Flemmingin blogissa - aivan ilman väkivaltaakin kasvattamaan eroaan köyhälistöön nähden. Kun mikään ero ei kasva ikuisesti, se tasaantuu kriisien ja sotien kautta, kuten itsekin totesit tapahtuneen 1930-luvun alun suuressa lamassa ja toisessa maailmansodassa - ja kuten taas kohta tulee tapahtumaan.

Nyt tulisi jo jättää tämä vanhentunut kapitalismi-sosialismi vastakkainasettelu ja ymmärtää, että ne molemmat ovat ylhäältä ohjattuja järjestelmiä, kommunismi poliittisen eliitin ja kapitalismi taloudellisen eliitin säätelemä, tosin poliittisen eliitin myötävaikutuksella. Näiden kummankin vastapuoli on alhaalta päin vapaa markkinatalous. Sen edellytyksiä nyt olisi tutkittava, sillä tulevaisuus ei ole kapitalismin eikä sosialismin vaan markkinatalouden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti